10 Nisan 2015 Cuma

“Cilt lekeleri tedavisi yazın da yapılabilir.”

Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin yaz aylarında da uygulanabilen leke mezoterapileri, PRP tedavileri ve yeni peeling yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Hastalar kış aylarında tedavileri için doktora başvurduklarında aynı cümleleri söylemekteler. ”Yazın bu lekelerim çok yoğundu şimdi azaldı” Tedavide kullanılan yöntemler sonrası cildin daha yoğun lekelerle geri gelmesi sık karşılanır problem oldu. O halde yazın da yapılabilecek tedaviler nelerdir? Genel olarak bakıldığında lazer ve eski peeling sistemleri dışında kalan tüm tedavileri yaz aylarında da uygulayabilmekteyiz.

Gebelik lekeleri, bıyık bölgesindeki sir ağda lekeleri en çok başvurulanlar.
Organik olarak adlandırılan ne olduğu belirsiz kremlerin kullanımı hızla artmaktadır. Son yıllarda paraben içeren kremlerin kullanımının da lekelere neden olduğu  düşünülmektedir. Doğru seçilmeyen ürünler ciltte lekeye yol açabilmektedir. Biz dermatologlara leke problemi ile başvuran hastanın lekesinin türü çok önemlidir. Lekelerin tedavisi lekenin türü, hastanın cilt tipi, tedavi edilen mevsim, hastanın hastalıkları ve kullandığı tedavilere göre yapılmaktadır. Lekelerin tedavisine başlanmadan özel bir inceleme ile lekenin derinliği saptanmalı ve tedavi planlanmalıdır.

Lazer tedavileri lekeleri geri getiriyor.
Son yıllarda teknolojik gelişmelere paralel olarak lazer tedavileri sık kullanılır olmuştur. Ancak lazer tedavileri ışık sistemleri ile ilgilidir. Lekelenmeye meyilli bir cilt için uygun tedavi yöntemi olmamalıdır. Tedavide kullanılan yöntemler sonrası cildin daha yoğun lekelerle geri gelmesi sık karşılanır problem olmuştur. Derinin bütünlüğüne zarar veren yöntemler zaten lekelenmeye meyilli bir ciltte yeni leke problemlerine neden olmaktadır.

Leke mezoterapileri, PRP tedavileri ve yeni leke peeling yöntemleri yaz aylarında da uygulanabiliyor.
Son yıllarda yaz aylarında da uygulanabilen leke mezoterapileri ve leke peelingleri bu amaca hizmet etmektedir. Leke mezoterapileri cilt bütünlüğünü bozmadan leke seviyesine inerek ilacı bırakmak esasına dayanmaktadır. Peeling adı son yıllarda sık kullanılan meyve asidi peelinglerini akla getirse de derinin bütünlüğünü bozmadan deride küçük kanallar açarak ilacın uygun seviyeye inerek bırakıldığı yeni peelingleri kullanmaya başladık. Bu tip mezoterapi ve yeni peeling yöntemleri cilt bütünlüğünü bozmadan etki ettiği için tedavi sonrası yeni lekelenmelere sebep olmamaktadır ve yaz aylarında uygulanabilmektedir.
Dermaroler tedavisi uygun seviyede yapılırsa yaz aylarında yapılabilmekte ve son yılların gözdesi PRP tedavilerinin de yaz aylarında yapılabileceği bilinmelidir. PRP tedavisinde  hastanın kanı alınarak sentrifüjden geçirilip serum elde edilmekte ve bu hastanın yüzüne enjekte edilmektedir. Çoklu seans yapılan PRP yöntemi ile cilt daha parlak ve lekelerden arınmış hale gelmektedir.

Genel olarak bakıldığında lazer ve eski peeling sistemleri dışında kalan tüm tedavileri yaz aylarında uygulayabilmekteyiz. Ev kullanımı ürün desteğinin tedavide önemi akılda tutulmalıdır. Güneşten korunmak esastır. Güneş koruyucular 3 saatte bir tekrarlanmalıdır. Suya girip çıktıysa 3 saat beklenmeden tekrarlanmalıdır. Koruyucu kremler cildin çizgileri kapanana kadar sürülmelidir. Krem, losyon ya da jel formu kişinin cilt tipine göre seçilmelidir. Özellikle makyaj yapan kişilerde renkli fondoten ve pudra formunda ürünler tercih edilmelidir. Bilgisayar ekranı ve tasarruflu lambaların kullanıldığı ortamlarda da korunmalıdır.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin
www.verdesaglik.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder